Råd och tips

– så förlänger du livslängden på din automatväxellåda

Service och oljebyte…
…på en automatlåda är ofta något som bilförsäljarna talar tyst om. Kanske är det för att servicekostnaderna på bilen blir högre i motorjournalisternas tester? Hursomhelst behöver automatlådan precis som motorn bytas olja på med jämna mellanrum för att bibehålla växlingskomfort och bränsleekonomi, dessutom förlänger du livslängden på din låda avsevärt. För en normalbilist räcker det att byta olja ungefär var 50 000 km. Drar du tunga släp eller på annat sätt utsätter din bil för hårda påfrestningar bör du byta oftare! En annan viktig aspekt är att välja olja av rätt kvalitet. Rådgör gärna med oss.

Tre fördelar med regelbunden service:

  • Ökad livslängd
  • Bättre växlingskomfort
  • Bättre bränsleekonomi

Vid bärgning av en automatväxlad bil…
Skulle olyckan vara framme och din automatväxlade bil behöver bärgas, är det viktigt att det görs på rätt sätt. När motorn inte är igång så får inte växellådan någon smörjning. Det innebär alltså att bilen inte under några omständigheter får rulla på de drivande hjulparen. Det räcker alltså inte att lägga i N-läget, eftersom det finns komponenter i lådan som snurrar och behöver smörjning trots att växellådan lagts i neutral. Har du en permanent fyrhjulsdriven bil bör bilen bärgas av ett bärgningsfordon med flak.

För den vetgirige…

För dig som vill lära dig mer om automatväxellådans funktion kan vi tipsa om en hemsida med enkel och översiktlig förklaring:
www.howstuffworks.com/automatic-transmission.htm