Råd och tips

– så förlänger du livslängden på din automatväxellåda

Underhåll: Service och oljebyte
På en automatlåda är ofta något som bilförsäljarna talar tyst om. Kanske är det för att servicekostnaderna på bilen blir högre i motorjournalisternas tester? Hursomhelst behöver automatlådan precis som motorn bytas olja på med jämna mellanrum för att bibehålla växlingskomfort och bränsleekonomi, dessutom förlänger du livslängden på din låda avsevärt. För en normalbilist räcker det att byta olja ungefär var 50 000 km. Drar du tunga släp eller på annat sätt utsätter din bil för hårda påfrestningar bör du byta oftare! En annan viktig aspekt är att välja olja av rätt kvalitet.
På vissa modeller sitter oljefiltret oåtkomligt inne i lådan och då görs bytet bara vid renovering. Rådgör gärna med oss.
Vi rekommenderar att man vänder sig till en verkstad som använder sig av en spolmaskin för oljebyte i växellådan för att bytet ska bli så bra som möjligt, för vid manuellt tömning av oljan är det väldigt svårt att få ur hela volymen av den gamla oljan. En ”spolmaskin” pumpar igenom hela systemet och byter ut till ny fin olja 100%.

Tre fördelar med regelbunden service:

  • Ökad livslängd
  • Bättre växlingskomfort
  • Bättre bränsleekonomi

Vid bärgning av en automatväxlad bil…
Skulle olyckan vara framme och din automatväxlade bil behöver bärgas, är det viktigt att det görs på rätt sätt. När motorn inte är igång så får inte växellådan någon smörjning. Det innebär alltså att bilen inte under några omständigheter får rulla på de drivande hjulparen. Det räcker alltså inte att lägga i N-läget, eftersom det finns komponenter i lådan som snurrar och behöver smörjning trots att växellådan lagts i neutral. Har du en permanent fyrhjulsdriven bil bör bilen bärgas av ett bärgningsfordon med flak.

Växellådan är en komplicerad del av bilens drivlina som en vanlig bilverkstad normalt inte kan eller bör hantera. Att renovera eller reparera en växellåda ställer höga krav på renlighet, utrustning och kunskap. Vi på STM är helt specialiserade på just denna del och därför kan du vara säker på att felet på din växellåda hanteras på rätt sätt när du vänder dig till oss.

Om du inte har möjlighet att ta din bil till oss så samarbetar vi med verkstäder över hela landet. Då gör verkstaden i- och urmonteringen av din växellåda hos sig och skickar sedan växellådan till oss för renovering. Vi är alltid måna om att hitta en lösning som passar just dig.

För den vetgirige…
För dig som vill lära dig mer om automatväxellådans funktion kan vi tipsa om en hemsida med enkel och översiktlig förklaring:
www.howstuffworks.com/automatic-transmission.htm