Vecka 38 – Det är svårt att uppväcka de döda…

Vi är ju som bekant stora anhängare av regelbundna oljebyten på automatlådor, det är något som sannolikt förlänger livet på din växellåda avsevärt.  Vi upplever emellertid att oljebyten i allt för stor utsträckning används som någon slags mirakelkur mot diffusa och svår lösta växlingsproblem. Om du har problem med din låda, ställ då krav på att din verkstad verkligen gör en ordentlig analys innan du går med på förslag om ett ev. oljebyte . Ett oljeprov är lite som ett blodprov, det är därför grundläggande att verkstaden tar sig tid och säkerställer att oljan inte uppvisar tecken på att en koppling bränt, att det inte finns kylvatten i den och att det inte verkar finnas onormala partikelhalter . I dessa fall är det sannolikt verkningslöst med ett oljebyte och det är nog tyvärr något större fel på din låda. Det är ganska surt att först behöva betala för oljebytet och sedan i värsta fall ändå behöva byta hela lådan.  I det fall man kan tänka sig ett oljebyte för att försöka lösa ett mindre problem med växlingskomforten är om oljan visar tecken på överhettning eller rent allmänt är uttjänt. Din verkstad bör ha kompetens att vägleda dig! Som sagt regelbundna oljebyten förlänger livet på din låda men ett enstaka oljebyte kan inte uppväcka de döda…

car-fluid

Frisk ATF är dundermedicin för friska lådor!